Acer Aspire One – klassikern bland mini-PC

Acer Aspire One har under flera år varit det givna valet för dem som vill ha en billig mini-PC med relativt goda prestanda. När Samsung, Sony och de andra datorjättarna har haft problem med att bestämma sig för om de ska satsa på mini-PC-segmentet eller inte, och bara släppt mediokra produkter (med mycket höga prislappar) har Acer kört sitt eget race.

Den första versionen av Acer Aspire One lanserades 2008 och blev en omedelbar succé. Sedan har Acer kontinuerligt släppt uppgraderade versioner genom åren. I dagsläget kan man välja mellan två processorer, AMD Athlon II på 1.7 GHz eller AMD V105 på 1.2 GHz. Hårddisken är antingen mekanisk eller av SSD-format.

Jag har själv en Acer Aspire One från den första generationen och är mycket nöjd med den. Även om den har fyra år på nacken håller den fortfarande relativt bra, rent prestandamässigt. Det är givetvis ingen dator jag kan spela avancerade spel på (förutom webbspel i Flash och även World of Warcraft, om jag drar ner detaljrikedomen till ett minimum), men att se på film i HD-kvalitet är inga problem. Tangentbordet är i det närmaste fullstort, vilket gör det enkelt att skriva mail och surfa på nätet.

Om du funderar på att slå till på en Acer Aspire One ska du dock känna till att det finns några nackdelar med denna mini-PC. För det första är styrplattan i minsta laget. För en person med stora fingrar är det i princip omöjligt att utnyttja de scrollingfunktioner och zoomningsfunktioner som styrplattan har stöd för. En annan nackdel är att batteriet tenderar att tappa sin kraft relativt fort. De första 50–100 uppladdningarna laddar batteriet fullt, men sedan försämras kvaliteten successivt i ganska rask takt. En ytterligare nackdel är att datorn har relativt få in- och utgångar.

Comments are closed.