Allt om Xbox Kinect

Nintendo var först ut med att lansera en konsol med en rörelsekänslig handkontroll, Nintendo Wii. Den lanserades faktiskt redan 2006, flera år före konkurrenterna. Wii blev, och är fortfarande, en stor succé. Microsoft (företaget bakom Xbox 360) har valt ett annat sätt att göra TV-spelandet lite mer interaktivt. Man har nämligen struntat i handkontrollen helt och hållet och i stället utvecklat en spelkontroll där man styr händelserna på skärmen med kroppen och rösten. Denna spelkontroll går under namnet Kinect, som kan sägas vara en ordlek av engelskans ”connect” och förledet ”kin” som kan översättas med ordet ”känsla”.

Kinect för Xbox 360 består av en kamera och en mikrofon. Kameran placeras på eller under teven. Efter en kortare installation, där man ställer in kameras ljudupptagning och stereo-seende, kan man sedan använda kontrollen för att styra videouppspelning och spela vissa spel som är specialutvecklade för Kinect.

Det som gör Kinect så annorlunda från exempelvis Nintendo Wii och nytillskottet PlayStation Move är att man med Kinect kan använda hela kroppen för att styra spel. Hopp, sidledsförflyttningar, kast, svärdshugg – ja man gör allt med kroppen. Således kan man säga att Microsofts produkt är betydligt mer interaktivt än konkurrenternas diton.

 

Spel till Kinect för Xbox 360

Vid introduktionen av Kinect följde Kinect Adventures med. Kinect Adventures är ett spel som, precis som Wii Sports, egentligen är till för att introducera användarna till denna nya form av spelkontroll. Kinect Adventures innehåller ett antal minispel av actionkaraktär.

Sedan introduktionen har ett 100-tal spel för Kinect lanserats. Träningsspelen, dansspelen och familjespelen är givetvis de mest populära. Dessa spel är ju som gjorda för att spelas utan handkontroll. Men, det finns även ett antal bilspel, äventyrsspel, fightingspel, actionspel och sportspel till Kinect. Fler titlar tillkommer hela tiden så det finns ett stort utbud av spel till Kinect oavsett vilken typ av TV-spel man är mest intresserad av.

Comments are closed.