Fotbollsskor med datachip

Jag som älskar teknik och sport, gärna i kombination, har alltid tyckt att den moderna tekniken har varit långsam med att ta sig i in sportens värld. Statistik i drivor har alltid funnits, men den samlas ju in av personer som sitter och följer matcher och tävlingar och helt enkelt knappar in antal hörnor, antal målchanser, med mera, i realtid.

Nu har den moderna tekniken dock tagit sig in sportens värld på riktigt. Flera företag som tillverkar sportutrustning och kläder har börjat laborera med olika chip som man kan stoppa in i löparskor och fotbollsskor för att mäta distans, hastighet, med mera. Amerikanska Nike var först ut med ett chip för löparskor. Nu har de tyska giganterna Adidas utvecklat ett system för fotbollsskor.

 

Mängder av parametrar att analysera

I grunden är chipen likadana. Chipen är rörelsekänsliga och registrerar varje stegisättning. På så sätt kan man alltså få fram en mängd data om hur en fotbollsspelare rör sig på planen. Den senaste modellen från Adidas, Speed Cell, mäter bland annat hastighet och distans. Hastigheten mäts i medelhastighet och toppfart. Uppgifterna om hur långt man har sprungit kan delas upp i olika tidsintervall. På så sätt kan man se vid vilka tidpunkter under matchen man löper som mest. Upplever man att man kroknar i slutet av matcherna får man svart på vitt på om det stämmer.

De uppgifter som chipet samlar in överför man sedan till sin dator eller smartphone (till exempel en iPhone) helt trådlöst genom en dongel som liknar den som tidigare användes för 3G-uppkoppling till nätet. Det gäller att man är ganska snabb med att göra överföringen. Uppgifterna lagras nämligen bara sju timmar i chipet. När uppgifterna sedan är lagrade på datorn kan man sortera uppgifterna på mängder av sätt. Man kan jämföra sina resultat match för match och träning för träning. Man kan också göra diagram över sin utveckling och göra egna topplistor.

Jämför prestationer med andra fotbollsspelare

En fiffig funktion med Adidas chipsystem är att man kan logga in på ett särskilt nätverk för att ladda upp sina uppgifter och jämföra sig själv med andra fotbollsspelare från hela världen. Man kan också dela sina rekord på Facebook. Det är en bra funktion om man har spelat bra i en match och vill skryta lite extra om sina bravader för sina medspelare och eventuellt också sina rivaler.

Det har också gått rykten om att det kommer att lanseras någon form av onlinespel under 2012 eller 2013, där man kan bygga upp en karaktär på nätet och tävla om priser. Om ett sådant onlinespel blir verklighet kommer nog kvaliteten och intensiteten på många fotbollsträningar att höjas ganska markant.

Spelare som använder fotbollsskor med chip

Den första professionella fotbollsspelare att använda fotbollsskor med chip i en tävlingsmatch var uruguayanen Diego Forlán, som spelade finalen i Europa League 2010 för sitt Atlético Madrid mot Fulham i ett par Adidas F50 adiZero. Sedan dess har många av de bästa fotbollsspelarna i världen börjat använda Adidas skor med inbyggt chip. Världens bästa spelare de tre senaste åren, argentinaren Lionel Messi, den spanske europa- och världsmästaren David Silva och den blixtsnabbe walesiske yttern Gareth Bale är bara några av de toppspelare som spelar i fotbollsskor med chip.