Oculus Rift

Virtual reality har tagit längre tid på sig att bli verklighet än vad som utlovades under 1990-talet. Faktum är att det känns som utvecklingen stått stilla i åtminstone tio år på området, vilket är lite konstigt. Den som först lyckas lansera en Virtual Reality-upplevelse av klass kommer ju att bli rik. Hur många miljontals spelare finns det inte över hela världen som skulle hosta upp flera tusen kronor för det?

Men det ser faktiskt ut som om Virtual Reality äntligen är på väg att förverkligas i form av Oculus Rift. Det handlar här om en hjälm man sätter på huvudet, vilket kanske låter bekant. Men det som gör att Oculus Rift ser ut att kunna lyckas där många andra försökt men fått ge upp är en rad små förbättringar, som sammantaget leder till en otrolig upplevelse. För det första har hjälmen ett stort synfält på 110 grader. Det gör att man inte känner det som om man ser världen genom en kikare. Man har också mer eller mindre lyckats med att följa huvudets rörelser på ett snabbt sätt. När man vänder sig om, så uppdateras omgivning extremt snabbt. En Virtual Reality-hjälm som uppdateras för långsamt gör att känslan av inlevelse försvinner, och man i stället känner sig åksjuk.

Oculus Rift är ännu inte riktigt färdig för massproduktion, men det som visats upp hitintills har varit extremt imponerande. Även om priset säkert kommer att ligga relativt högt, så ser det ut som om det kommer att vara värt det, med råge.

Comments are closed.