Samsung som mobiltillverkare

Som tekniknörd har jag som hobby att följa med i nyhetsflödet kring nya mobiler. Denna hobby har jag haft ända sedan jag fick en Ericsson SH888 på jobbet någon gång i mitten av 1990-talet. Jag har alltid varit intresserad av det senaste inom mobiltelefoni och har säkert ägt ett 20-tal mobiler genom åren. Några av dessa mobiler har varit tillverkade av Samsung.

Samsung har en intressant historia. Företaget är urgammalt, men det var först under 1990-talet som Samsung blev känt även utanför hemlandet Sydkoreas gränser. I dag är Samsung världens näst största mobiltillverkare (efter Nokia), men så har det inte alltid varit.

I början av 1990-talet gjorde Samsung sitt första försök att tillverka mobiltelefoner. De första modellerna var verkligen inga succéer, inte ens på hemmaplan i Sydkorea. På den här tiden var Motorola ledande i Sydkorea och Samsungs mobiler föll inte sydkoreanerna i smaken. Ordföranden för Samsung samlade då alla sina chefer och meddelade att om de inte klarade av att ta fram en bra mobiltelefon inom ett år så skulle Samsung helt enkelt lägga ner mobilverksamheten.

Då blev det full fart. Den första mobilen som släpptes efter ordförandens utskällning var ett tekniskt mirakel, med den tidens mått mätt. Den höll också högsta kvalitet rakt igenom. Varje exemplar testades minutiöst. Om ett exemplar var defekt av någon anledning eldades det upp på fabriksgolvet!

1997 förstod cheferna på Samsung att Sydkorea var en alldeles för liten marknad. De bestämde sig då för att släppa en telefon för den europeiska marknaden, SGH-200. Den blev ett fiasko. Det var mycket få européer som ens såg Samsungs mobil bland de mer avancerade mobilerna från Motorola, Ericsson och Nokia.

Succémobilen SGH-600

Med nästa modell, SGH-600, tog Samsung ett nytt grepp när det gällde designen. Nu fokuserade man på att designen skulle utstråla kvalitet i varje detalj. Dessutom förbättrade man funktionaliteten. SGH-600 blev en succé världen över. Jag köpte mig en SGH-600 samma dag som den lanserades i Sverige och har faktiskt kvar den fortfarande. Det är inte så att jag använder den i dag, men eftersom den var min favoritpryl i nästan tre år har jag svårt att bara kasta bort den.

Stora landvinningar sedan 2002

Sedan succén med SGH-600 har Samsung etablerat sig som en av de stora mobiltillverkarna i världen. Man har störst marknadsandelar i Asien, men även i USA och Europa är Samsungs mobiler mycket populära.

Under 2000-talet har Samsung legat i framkant i utvecklingen av nya funktioner för mobiltelefoner. 2002 släppte Samsung modellen SGH-T100, som var den första mobilen med TFT-LCD-skärm. Den är en av de bäst säljande mobiltelefonerna genom tiderna.

År 2006 lanserade Samsung modellen D900. Till form och funktion var den i högsta grad medelmåttig, men den hade en ny funktion, nämligen högtalare av högsta klass. En modell som dock stod ut från mängden var Samsung U100, som lanserades 2007. Denna modell var endast 5,9 millimeter tjock och vägde ynka 57 gram (med lättviktsbatteri).

I dag är Samsung en mobiltillverkare som har såväl enklare mobiltelefoner som smartphones i sitt sortiment. Storsäljarna är Note, Wave och Galaxy S.