Varför jag gillar Hockeyallsvenskan bättre än Elitserien

Under de senaste åren har Hockeyallsvenskan verkligen fått ett uppsving. Det beror dels på en förbättrad ekonomi och administration, och dels på att kvaliteten på lagen har ökat något enormt. För några år sedan bildades ett aktiebolag, AHF HockeyAllsvenskan AB, för att driva serien. Dessutom tecknades ett lukrativt TV-avtal mellan Hockeyallsvenskan och Viasat. Den förbättrade ekonomin och administrationen bakom serien har lett till en mer professionell serie där de flesta spelarna spelar hockey på heltid. Det är bara ett fåtal spelare i de sämre lagen som har heltids- eller deltidsjobb vid sidan av hockeyn. Det gör att spelarna har tid att utvecklas, vilket i sin tur gör att kvaliteten på spelet blir bättre.

Det finns tre saker som gör att jag tycker att Hockeyallsvenskan är mer spännande än Elitserien. För det första känns Hockeyallsvenskan mer äkta. Okej att nästan alla spelare är avlönade, men det klappar ett hockeyhjärta av rang under varje bröstskydd. Ung som gammal, alla spelare ger sitt yttersta för att ta sitt lag till Elitserien.

För det andra gör seriens utformning att varje match verkligen betyder något. Det är 14 lag i Allsvenskan. De tre bästa lagen går till kvalet till Elitserien. Lagen som kommer på platserna 4–7 får spela förkval till Kvalserien. De två lag som kommer sist i Allsvenskan får sikta in sig på kvalserien till Hockeyallsvenskan. Det är alltså bara lagen som kommer på platserna 8–12 som har spelat färdigt för säsongen när de 52 matcherna i grundspelet är avklarade.

För det tredje är det uppfriskande att se hockeylag från mindre orter. I Elitserien är det storstadslagen som dominerar. I Hockeyallsvenskan kan jag se lag som Tingsryd, Oskarshamn, Bofors och Mora. Dessutom får jag se slumrande jättar, såsom Leksand och Malmö, försöka ta sig tillbaka till den svenska hockeys finrum.

Comments are closed.